Verduurzamingshypotheek

U heeft het vast wel eens gehoord: ‘verbeter je huis’, wij leggen u uit hoe u dit op een duurzame manier kunt doen.

Duurzaam verbouwen wordt steeds populairder onder huiseigenaren. Dat komt niet als een verrassing. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor uw portemonnee. Het aanschaffen van een energiezuinige cv-ketel, zonnepanelen of extra isolatie kan uw energierekening aanzienlijk verlagen. Maar hoe financier je zo’n duurzame verbouwing? Hier lees je alle mogelijkheden.

Bij een verduurzamingshypotheek kan een extra geldbedrag worden geleend bovenop de huidige hypotheek. De verduurzamingshypotheek mag maximaal oplopen tot 106% van de marktwaarde van de woning.

Doordat de hypotheekrente niet meer zo laag is, kunt u uw boete makkelijker meefinancieren in uw bestaande hypotheek als u direct de nodige stappen onderneemt om uw woning energiezuiniger te maken, dan komt u in aanmerking voor een lagere rente en krijgt u een nieuwe hypotheek inclusief uw duurzame verbouwing.

Huiseigenaren die hun hypotheek voor het einde van de rentevaste periode willen oversluiten, moeten een boeterente betalen. U betaalt de geldverstrekker een vergoeding omdat u een lopende hypotheekrenteafspraak niet na komt.

Zo kan het oversluiten van de hypotheek voor het einde van de rentevaste periode aantrekkelijk zijn met een boeterente, omdat u dan kunt profiteren van de huidige (lage) rente. Zeker nu de hypotheekrentes van kredietverstrekkers stijgen. Hetgeen wat u hoeft te doen is een gedegen plan maken hoe u het meeste aan subsidie terug kunt krijgen en het terugvorderen van de omzetbelasting.

Als u nog een korte rente vast periode hebt, dan kunt u wellicht kijken naar het oversluiten van uw hypotheek. Sommige banken bieden rentekortingen als u energiebesparende maatregelen neemt.

Het blijkt dat uw hypotheek, inclusief de verbouwing, u niet veel meer geld gaat kosten.

Gezien de waardestijging van uw huis, kunt u vaak lenen om uw plannen vooruit te helpen  en daarna zal uw huis nog meer waard zijn. Daarnaast heeft u veel extra woongenot en comfort.

Voordelen energiebesparing:


Lagere energierekening

Verhoogd wooncomfort

Lagere hypotheekrente

Extra stijging van de woningwaarde

Extra subsidie krijgen

Extra fiscale aftrek

Boeterente kan worden meegefinancierd

Energiebesparende maatregelen woning:

Er zijn een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen om uw woning te verduurzamen.

Energiezuinige CV-ketels

CV-ketels worden voortdurend verbeterd. De nieuwe ketel is stiller, levert sneller warm water, is eenvoudig in gebruik en vraagt relatief minder onderhoud. Deze ketel is zuiniger waardoor u ook energie bespaart.

Zonnepanelen

Overdag wekken zonnepanelen uw eigen energie op. Het plaatsen van zonnepanelen is de meest voorkomende methode en kunnen op elk dak geplaatst worden, daarnaast vergt het weinig onderhoud en heeft een lange levensduur.  Financiering van zonnepanelen is eenvoudig op te nemen in uw hypotheek en is fiscaal aftrekbaar.

Isolatie

Er zijn verschillende soorten isolaties als: vloerisolatie, dakisolatie, glasisolatie en spouwmuurisolatie.

Een geïsoleerde vloer maakt uw huis comfortabeler. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte, hierdoor blijft de warmte in de woning en hoeft uw cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken waardoor u ook minder energie verbruikt.

Een goede dakisolatie in uw woning is erg van belang omdat de warme lucht door het dak gaat als het niet goed geïsoleerd is (gemiddeld is dit zo’n 25% tot 30%).

Met behulp van een goede glasisolatie voorkom je dat er kou via het raam binnenkomt. Dit kunt u doen door het plaatsen van bijvoorbeeld HR++ glas, tussen het glas zit er een dun metaallaagje waardoor het gemakkelijk kou tegenhoudt.  

Bereken hieronder uw maximale verduurzamingshypotheek:

Een van onze adviseurs bespreekt graag vrijblijvend met u de mogelijkheden